Dags att kvala till Euro 2016

Snart är det dags för EM igen och för det svenska landslaget är det upp till bevis. Det svenska herrlandslaget i fotboll lyckades kvala sig vidare till förra EM:et 2012.

Dessvärre åkte de ut redan i gruppspelet efter att de förlorade sina två första matcher mot Ukraina och England. De lyckades däremot plocka poäng mot Frankrike – som i och för sig redan hade gått vidare inför matchen mot Sverige. I gruppen lyckades Frankrike och England ta sig vidare, då Ukraina och Sverige blev utslagna.

Inför VM 2014 hade Sverige en svår grupp. Med favoriterna – och sedermera världsmästarna – Tyskland mot sig lyckades Sverige knipa andra platsen. I utslagsrundan därefter mötte vi Portugal, som vann efter två spännande matcher.

ZlatanInför EM 2016

Inför EM 2016 väntar tufft motstånd Sverige i kvalgruppen. Men det kunde ha varit värre. I lottningen hamnade Sverige i samma grupp som Ryssland, Österrike, Montenegro, Moldavien och Liechtenstein. Ryssland kommer stå för det tuffaste motståndet, men flera experter menar att Sverige kommer att kvala vidare. Tittar man på bettingsidor visar oddsen i Sveriges favör.

Kommer Zlatan spela?

Inför kvalen 2015 ställs många frågor om Sveriges storstjärna Zlatan Ibrahimovic. Kommer han att vara med? Stjärnspelaren som har spelat i topplag som Ajax, Inter, Juventus, Barcelona och nu Paris Saint-Germain har redan hunnit bli 32 år. Som striker – anfallare – är det en ålder som börjar bli väldigt hög. Nästa år fyller han 33, och inför EM 2016 har han hunnit bli 34.

Hur ser Sveriges möjligheter ut att bygga upp ett nytt landslag utan Zlatan ut? Förutom hans ålder har Zlatan tidigare uppgett att han kommer lägga fotbollsskorna på hyllan då han slutar utvecklas som fotbollsspelare – vad kan det tänkas betyda för hans kommande spel?  Samtidigt som media har blåst upp spelare som Guidetti – som lyckades toppa den holländska skytteligan när han var lika gammal som Zlatan – har han efter en lång skada, och ett byte till Manchester City, inte lyckats placera sig i lagets startelva. Den svenska startelvan kan alltså komma att förändras betydligt mellan kvalen och slutspelet.