Hjärtproblem kanske inte är det vanligaste som dyker upp i huvudet på folk när man talar om skador inom fotboll. Oftast är det någon form av skallskada, fraktur, eller en blödande och krokig näsa, alternativt sträckning, som sker inom sporten.När det kommer till barn eller ungdomar som spelar fotboll (http://www.skadad.se/idrott/fotboll) är det ovanligt att få problem med hjärta och lungor. Även om fotboll som konditionsträning håller kroppen, och även hjärtat, i form, finns det alltid en risk att hjärtat stressas så till den grad att det blir risk för hjärtproblem, till exempel plötsligt hjärtstopp. Visst är det ovanligt, men det händer, speciellt när vuxna och äldre, spelar fotboll.
Vad man gör när olyckan är framme
När olyckan är framme och någon har drabbats av till exempel plötsligt hjärtstopp är det väldigt viktigt att man så snart som möjligt – helst inom 60 sekunder – börjar att hjälpa den drabbade. Detta gör man genom att genast ringa 112 och sedan börja ge hjärtmassage. Detta ska endast göra om personen har svårt att andas och har problem med hjärtat, annars kan hjärtmassage faktiskt stjälpa mer än hjälpa.Hjärtmassage måste göras av en kunnig person som har övat innan, vet man inte vad man gör ska man istället lämna över till någon annan. Men det finns bra guider att följa efter, och gratis utbildning finns att få på flera håll och kanter, bland annat hos HLR-hjälpen, och kunskapen om hur man ger hjärt- och lungräddning kommer att vara användbar hela livet.
Ha en hjärtstartare till hands
Inom en fotbollsklubb är det alltid en bra idé att ha en hjärtstartare inom räckhåll, som en del av den övriga utrustningen för första hjälpen. Om det finns en läkare på plats under match är det läkarens uppgift att tillhandahålla, men under träning är det tränarens roll. Det är alltid viktigt att vara beredd på det värsta.