Fotbollsvåldet

Fotbollsvåldet i Sverige har på senare år blivit ett stort problem. Stora summor pengar läggs ner varje år på att förhindra, stävja och städa upp efter fotbollsvåldet.

Ovanpå detta tillkommer de materiella skador som ofta åsamkas. Hot, bråk, misshandel och skadegörelse är vanligt förekommande fenomen och ofta så är det oskyldiga som får betala merparten av notan.

FotbollsvåldetSponsorer

Sponsorer är i mångt och mycket vad som tillåter de allsvenska lagen och spelarna att satsa så pass mycket av sin tid på just fotbollen. Men vad händer när sponsorerna inte känner att publiciteten de får är positiv? Ligger det i deras intresse att ha sina logotyper på matchtröjor tillhörande ett lag vars matcher ständigt hemsöks av allmänna stökigheter och misshandel?

Under 2006 valde Folksam att satsa mer på Hammarbys ungdomsidrott snarare än på A-laget efter en stökig match i fotbollsallsvenskan. Åbro Bryggerier uppger att även de börjar ifrågasätta om man ska fortsätta sponsra Allsvenskan på grund av våldet, och vad händer när fler följer deras exempel? När sponsorerna försvinner så tappar också Allsvenskan sin glans som vi känner den.

Huliganerna

Så vilka är dessa huliganer som förpestar så många matcher? Är de fotbollsfans som älskar sitt lag så mycket att de är beredda att bruka våld för att försvara dess heder? Knappast. Detta är individer vars huvudsakliga intresse inte är fotboll, utan snarare att slåss och förstöra. Fotbollsmatcherna är endast mötesplatser för dem där de kan träffa likasinnade och få en ”ursäkt” att bete sig som anarkister.

De flesta av huliganerna tillhör en eller annan supporterklubb. Dessa klubbar hävdar ofta att de gör vad de kan för att bekämpa huliganismen, men i alltför många fall handlar det om ”mycket skrammel men lite verkstad”. Det torde vara relativt enkelt för supporterklubbarna att identifiera trubbelmakarna i sina egna ranker, men det är ytterst sällan detta sker.