När svenska amatörer tog VM-brons

Många pratar om stora svenska fotbollshändelser och nämner då främst två årtal. 1958 var ett stort år, då spelades nämligen VM i Sverige och alla världens superstjärnor kom då till fjällhöga nord för att göra upp om guldet.Sverige lyckades kriga sig till ett VM-silver vilket är oerhört imponerande. Det andra årtalet är 1994. Det var den magiska bronssommaren i USA då Ravelli, Brolin och grabbarna lyckades ta ett brons. Vad de flesta inte vet är att Sverige vunnit VM-brons långt tidigare, nämligen under VM år 1950.441728-swedish-items

Fotbollen såg helt annorlunda ut

Världsfotbollen på början av 50-talet var något helt annat än vad den är idag. Då var det få riktiga proffs som spelade, vilket innebar att det svenska laget bestod till stor del av amatörer som till vardags arbetade som bland annat brandmän. Det var också svårt att följa matcherna via TV. Draget kring matcherna live var det dock inga problem med. VM 1950 spelades i Brasilien och lockade storpublik. När Brasilien hade guldchans i matchen mot Uruguay spelades den inför nästan 200 000 åskådare – ett publikrekord som än idag inte slagits. De svenska spelarna var absolut inga proffs utan var amatörer. Därför är det en oerhörd bedrift att de 1950 lyckades bli det tredje bästa landslaget i världen i världens största sport. Många drömmer sig tillbaka till den ”gamla” fotbollen, innan den blev alltför kommersialiserad. Många tenderar dock också att glömma bort gamla bedrifter. Minnet finns dock bevarad i snygg kopia av fotbollströjan från VM 1950 som går att få från e-butiken Supporterprylar. Det är ett grymt sätt att påminna andra svenskar om en av svensk fotbolls absolut största bedrifter genom historien.

Läs mer om VM-1950

På internet kan du hitta tonvis med fakta om den relativt okända turneringen som slutade med en svensk succé. Det finns dessutom böcker du kan beställa och klipp att titta på. Informationen finns där om du verkligen vill hitta den!